>>Euro Pallet
Al onze prijzen zijn inclusief BTW
Hoge staffelkortingen op grotere volumes
Spoed = voor 18:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
Producten worden verzonden tegen lage bezorgkosten, zelf afhalen is gratis
Euro Pallet 2019-01-03T12:39:54+00:00

Alles over de Euro Pallet

Wil je graag alles weten over de Euro Pallet? Wij vertellen je er hier graag meer over. De euro pallet – of Eur-pallet volgens de officiële benaming – is een houten pallet met een vaste afmeting, vastgesteld volgens EPAL-richtlijnen en -specificaties. Met de maten 120 x 80 x 14,4 cm is deze pallet erg geschikt voor transport en logistiek. Ook voor het maken van palletmeubels heeft deze euro pallet de perfecte maten. Overigens zijn er nog meer EPAL pallets met andere afmetingen en mate van belastbaarheid. Die pallets vind je terug in de rubriek Houten pallets.

Een stukje geschiedenis

Na de tweede wereldoorlog ontwikkelde het UIC -het samenwerkingsverband van Europese Spoorwegmaatschappijen – een pallet om het beladen van goederenwagons te vereenvoudigen. Deze pallet werd officieel de EUR-pallet genoemd, maar raakte al snel bekend als de Euro pallet. Nationale spoorwegmaatschappijen hielden toezicht op de productie, sortering, distributie en reparatie van deze pallets.

euro palleteuro pallet afmeting
UIC
EPAL

De haat-liefde verhouding tussen EPAL en UIC

Uit dit UIC, het samenwerkingsverband van Europese spoorwegmaatschappijen, is in 1991 een non-profit organisatie voortgekomen, EPAL. Deze organisatie was opgericht om namens het UIC het ruilsysteem voor pallets in goede banen te leiden. In deze tijd werden de euro pallets gekenmerkt met de letters EUR.

EPAL en UIC kenmerken

In december 2012 eindigde de samenwerking tussen EPAL en UIC. EPAL besloot vanaf dat moment de kwaliteitscontrole van pallets toe te vertrouwen aan Bureau Veritas. Het UIC ging verder met SGS. Beide organisaties gebruikten sinds augustus 2013 dan ook hun eigen pool en keuringsprocedure. Daarbij werden de pallets gekenmerkt met respectievelijk de letters EUR of UIC, afhankelijk van de licentieverlener van de producten.  

Hernieuwde samenwerking

EPAL en UIC werken inmiddels weer samen sinds november 2014. Zowel de EPAL pallets als de UIC pallets uit beide pools kunnen weer worden uitgewisseld. Beide organisaties hebben echter nog steeds hun eigen certificering voor reparatie van de eigen pallets.

De oprichting van het Nederlandse NEDERPAL

In juli 2005 werd het Nederlandse NEDERPAL opgericht, één van de vijftien Nationale Comité’s die de belangrijk van EPAL en de gebruikers van het ruilsysteem behartigen. De Nederlandse afdeling van EPAL is daarmee de jongste van Europa. Een belangrijk doel van NEDERPAL is het tegengaan van vervalste en ondeugdelijke euro pallets. Helaas zijn deze goedkope europallets in zowel Nederland als België veel in omloop vanuit de Oostblok landen.

NEDERPAL

Euro pallet specificaties

De euro pallet heeft afmetingen van 120 x 80 x 14,4 cm en een inrij-hoogte van 90 mm. Het gewicht van de europallet bedraagt circa 25 kilo. Hij bestaat uit vijf bovenplanken, drie onderplanken en drie dwarsplanken. Negen klossen van massief hout of geperste houtsnippers verbinden boven- en onderzijde. De europallet is te herkennen aan deze houten geperste klossen. Op de linkere en rechter klos staat EUR, EPAL of UIC, op de middelste klos de naam van de producent of opdrachtgever. De bovenzijde van de drie onderplanken is afgeschuind om het oppakken met de heftruck of het inrijden met de pompwagen te vereenvoudigen. De hoeken van de pallet zijn afgeschuind om schade en verwondingen aan bijvoorbeeld de enkel te voorkomen.

De belasting van euro pallets

In principe kan een europallet volgens de certificering 1500 kilo dragen, maar een onbeschadigde pallet kan in de praktijk een gelijkmatige belasting van 2000 kilo aan. Op een vlakke vloer mogen deze pallets een last van 6000 kilo dragen.

Reparatie van euro pallets

EPAL pallets mogen alleen gemaakt en gerepareerd worden door erkende bedrijven met een EPAL licentie. Bij één van de volgende schades moet de pallet direct uit het ruilsysteem genomen worden om gerepareerd of vervangen te worden:

 • Een kapotte bovenplank legt van meer dan een spijker of schroef de schacht bloot
 • Een bovenplank is diagonaal of dwars gescheurd of ontbreekt
 • Een klos ontbreekt of is zo gescheurd dat van meer dan een spijker de schacht bloot ligt
 • Een scheefstaande klos steekt meer dan 10 millimeter uit
 • Twee of meer beschadigde planken leggen elk de schacht van een spijker bloot
 • Alles wat de belastbaarheid duidelijk vermindert, bijvoorbeeld houtworm of houtrot
 • Vervuiling die lading of personeel kan besmeuren
 • Meerdere grote splinters
 • Ongeschikte, bijvoorbeeld te zwakke onderdelen.
 • Ontbrekende codering EUR, EPAL of UIC

Drie soorten euro pallets met verschillende tarieven

Ben je benieuwd naar onze europallet prijs voor zakelijk of particulier gebruik (denk aan pallet meubels)? Je hebt de keuze uit:

 1. Nieuwe europallets
 2. Gebruikte europallets A-klasse (vaak zo goed als nieuws, hout nog blank)
 3. Gebruikte europallets B-klasse (de houten planken zijn vaak donker van kleur, de pallet is meerdere keren op transport geweest)

Meer weten?

Wil je meer weten over de euro pallets uit ons assortiment, een bestelling plaatsen of jouw europallets inleveren en verkopen? Bekijk snel onze pagina over europallets of neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

PalletDiscounter Liever WhatsAppen? 06-15463247
Verzenden
Verzenden
De waardering van palletdiscounter.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 112 reviews.